آجیل ها و مزاج آن ها
آجیل ها مانند: بادام، گردو، فندق، پسته و... منبع غنی پروتئین ها، ویتامین ها و دیگر مواد لازم برای بدن انسان مثل املاح معدنی هستند. با استفاده معقول از آنها نیازهای بدن برطرف شده و دچار كمبود نخواهیم شد.
نكته:
آجیل ها انرژی زیادی تولید می كنند پس برای افرادی كه می خواهند لاغر شوند توصیه نمی شود.
| مغزهای گیاهی | نوع مزاج | درجه | مصلح |
|---|---|---|---|
| اقسام بزرگ | گرم و خشك | 1 | گشنیز، سكنجبین، عسل |
| بادام هندی | گرم و خشك | مصطكی، عسل، رب ترش | |
| بادام درختی شیرین | گرم و تر | 1 | مصطكی، عسل، رب ترش |
| بادام درختی تلخ | گرم و خشك | 3-1 | عسل، خشخاش، بادام شیرین |
| بادام زمینی | گرم و تر | مصطكی، عسل | |
| بادام كوهی | گرم و خشك | 3 | مصطكی، عسل |
| بنه) پسته كوهی) | گرم و تر | 1-1 | گلاب، رب، ریواس، سكنجبین، رب ترش |
| بلوط خوراكی | سرد و خشك | 1-2 | سكنجبین، عسل |
| به دانه | سرد و تر | 2 | رازیانه، عسل |
| پسته | گرم و شك | 2 | زردآلو، انار ترش، سركه، سكنجبین، آلو |
| تخم افتاب گردان | گرم و خشك | 3 | آبغوره، آب انار، سركه |
| تخم كدو | سرد و تر | 1-2 | عسل، گلنگبین |
| تخم هندوانه | سرد و تر | عسل، گلنگبین | |
| تخم خبرزه | گرم و تر | 1-2 | بنفشه، عسل |
| تخم طالبی | گرم و تر | بنفشه، عسل | |
| چلغوز | گرم و خشك | 2-1 | خشخاش، عسل، سكنجبین، میوه های ترش |
| خشخاش | سرد و خشك | 2-1 | عسل، مصطكی |
| شاه بلوط | سرد و خشك | سكنجبین، عسل | |
| شاه دانه | سرد و خشك | 1-2 | كتیرا، زرشك |
| فندق | گرم و خشك | 1 | آب عسل، شكر سرخ، شربت به، سكنجبین |
| كنجد | گرم و تر | 1 | عسل |
| گردو | گرم و خشك | 2-1 | انار ترش، سكنجبین، خشخاش، ترشی های طبیعی |
بادام شیرین:
بهترین نوع آن نازك پوست، درشت و چرب می باشد. باز كننده انسداد، تقویت كننده مغز، قلب، كبد و چشم و نیروی جنسی، چاق كننده بدن، ملین، مفید برای حلق و سینه می باشد. سنگین و دیر هضم بوده بو داده آن قابض می باشد. مصرف زیاد آن برای معده های سرد و مرطوب مضر است.
پسته:
تقویت كننده مغز و قلب و معده و لثه دندان، خشبو كننده دهان، باز كننده انسداد كبد، چاق كننده بدن بوده، در رفع سرفه، استفراغ و سردی كلیه ها مفید می باشد.
گردو:
بسیار لطیف، تحلیل برنده ورم ها، ملین و تقویت كننده مغز، قلب، كبد و نیروی جنسی می باشد. خوردن آن با مویز بی دانه برای تقویت حافظه مفید است.
| غذاهای فرآوری شده | نوع مزاج | درجه | مصلح |
|---|---|---|---|
| ارده | گرم و تر | سركه، عسل | |
| روغن بادام شیرین | معتدل | مصطكی | |
| روغن بادام تلخ | گرم و تر | 2-1 | عسل |
| روغن زیتون | گرم و خشك | 2 | مغز گردو، مغز بادام، سركه، عسل، شیرینی های طبیعی |
| روغن كنجد | گرم و تر | 2 | عسل |
| سركه | سرد و خشك | 1 | شیرین های طبیعی، روغن بادام شیرین |
| سمنو | گرم و معتدل | 1-0 | سكنجبین، كاسنی |
| شكر سرخ یا سفید | گرم و خشك | 2- | كاهو، به، بادام، شیر تازه دوشیده ترشی های طبیعی |
| شیره انگور | گرم و تر | 2-1 | تخم ریحان، خشخاش |
| شیره خرما | گرم و خشك | 2-1 | سركه، بادام درختی، سكنجبین، ترشی های طبیعی |
| عسل | گرم و خشك | 2-1 | آب انار ترش، آب لیمو، آب بالنگ، سركه، گشنیز |
| ماء الشعیر | سرد | گلقند |
ارده:
مایعی است كه از كنجد نرم پوست كنده بریان و نرم كوبیده تهیه شده و روغن آن جدا نشده باشد. چاق كننده، تقویت كننده نیروی جنسی بوده و دیر هضم می باشد. منضج دمل ها و زخم های چركی و تسكن دهنده درد، گرمی و خشكی عضو می باشد.
عسل:
بهترین نوع آن سرخ رنگ، شفاف، غلیظ، خوش بو و خوش طعم و بدون موم است كه وقتی با انگشت بر دارند تار ببندد. عسل هر چه كهنه تر شود طبع آن گرم تر می شود. منضج و دفع بلغم لزج و رطوبات از عمق بدن و سر و رساننده قوای ادویه به بدن می باشد. عسل در درمان و پیشگیری از انسداد عروقی، سنگ های كلیه و كیسه صفرا، بیماری های مجاری ادراری و... مفید می باشد.
ماء الشعیر:
هیچ غذایی هم که غذا باشد و هم دوا و بسیار منفعت داشته باشد مثل ماءالشعیر نیست. تسكین دهنده تشنگی بوده و مواد سوخته را از بدن دفع و روده و معده را پاك می كند. سهل النفوذ در تمام بدن است. معتدل الغذا بوده و اخلاط فاسد را به حركت در نمی آورد. اما در افراد رطوبی مزاج و یا اعضای سرد بدن مضر است. مصلح آن گلقند بوده و خوردن آن با سكنجبین بدترین چیزهاست (حداقل یك ساعت باید بین آن ها فاصله باشد). اگر در ماء الشعیر، عناب و سپستان و چیزهای شیرین دیگر بپزند آن را ماء الشعیر مدبر گویند.
